XVIII. Középkori Forgatag a Diósgyőri várban és a Lovagi Tornák Terén Miskolc

Nagyításhoz kattintson a képre!

XVIII. Középkori Forgatag a Diósgyőri várban és a Lovagi Tornák Terén

Július utolsó hétvégéjén megelevenedik a történelem Diósgyőrben! Rettegett harcosok, buhurt aréna, hadi torna, szekértábor, középkori táncok, vidám történetek, zenés komédiások, mesteremberek és a Diósgyőri vár teljes udvartartása várja a látogatókat egy felejthetetlen időutazásra.

Magyarország egyik legnagyobb történelmi játékán csaknem kétszáz hagyományőrző idézi meg a múltat. A Középkori Forgatag Európa legjobb, legnevesebb fesztiváljai között szerepel, hiszen idén elnyerte a Minősített Európai Fesztivál címet.

Fordulatos, meglepetésekkel teli történelmi elődás és látványos küzdelmek várnak a nézőkre délelőttönként a BAJNOKOK VIDALÁN, délután pedig a LEGENDÁS KARDFORGATÓKAT láthatják. Itt lesz többek között a Visegrádi Szent György Lovagrend, a Vermes törzs és a Kaposvári Fekete Sereg Lovagrend. A Buhurt arénában pedig a barcelonai Nemzetek Viadalán szereplő magyar csapat is képviselteti magát vendégeivel. A középkori lovagi sport ma már az izgalmas páncélos „full kontakt” történelmi vívás elnevezése. A hagyományőrző csapatok látványos csatában mérik majd össze erejüket, ahol fegyverek ropognak és ágyúk is eldördülnek majd. A valósághű viadalok és az izgalmas múltidézés szombaton éjszaka is folytatódik.

Kicsik és nagyok kedvére
A program nem csupán a lovagokról szól, akik a királyné kegyeiért harcolnak, hiszen a Forgatagon is helyet kapnak a középkori táncok, vásári komédiák és a Diósgyőri vár történetét idéző jelenetek. Mesteremberek sora és számos szórakoztató program várja a látogatókat. Mind a tíz ujjukat megnyalják majd, akik megkóstolják a gasztronómia remekeit; a lovagkirály kedvenc ételét is megízlelhetik az érdeklődők.

Játék és múltidézés
Az Alsó várudvaron középkori szekértábor, kaloda, szégyenketrec, középkori játszótér, íjászat és hangsimogató várja az érdeklődőket. A bátrabbak a játékos lovagi viadalon is összecsaphatnak, részt vehetnek a „bajvívó oskolában” vagy az „apródi viadalon”.

Főúri szórakozás
A királyi és főúri vadászatok elmaradhatatlan résztvevője volt egykor a solymász, aki ragadozó madarával elsősorban fácánra, gémekre, kócsagokra vadászott. A hazai solymászmadarak csakhamar európai hírre tettek szert. A XVI. században Belgiumtól Törökországig mindenhol ismerték a magyar sólymokat és karvalyokat. Uralkodók, hercegek és basák keresve keresték az alkalmat, hogy Magyarországról szerezzenek solymászmadarat. Ezt az ősi hagyományt Krekács Zoltán lovas solymász hozza el Diósgyőrbe.

Világrekorder lovasíjász
Itt lesz Kassai Lajos a modernkori lovasíjászat megteremtője, aki minden eddigi versenyt megnyert és öt Guinness világrekordot sikerült felállítania. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes váltott lovakon megállás nélkül 24 órán keresztül lovasíjászni. Emellett lovas hagyományok elkötelezett ápolója és népszerűsítője.

Európa egyik legjobb fesztiválja
Az Európai Fesztivál Szövetség az európai kultúrában betöltött fontos szerepét és autentikusságát elismerve a rangos Minősített Európai Fesztivál címmel tüntette ki a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. által szervezett Középkori Forgatagot. A közel két évtizedes múltra visszatekintő program ezzel felkerült a kontinens fesztiváltérképére.

A Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft-ról
A Miskolci Kulturális Központ feladata azoknak a miskolci városi nagyrendezvényeknek, fesztiváloknak a szervezése, amelyek erősítik a város hazai és nemzetközi ismertségét, tekintélyét, a közművelődés eszközeivel lehetőséget teremtve a miskolci polgároknak, hogy erősítsék identitástudatukat, lokálpatriotizmusukat.
Alaptevékenységük a gyermek és ifjúsági korosztály művelődési, szabadidős és kulturális programjának szervezése, a közösségépítés, a mozgásművészet, a civil szervezetek támogatása, az állami és városi ünnepek, konferenciák, szervezése. Az intézmény támogatja a civil társadalom rendezvényeit, ezen belül is kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőség biztosítására, segíti a hátrányos helyzetű rétegek például a fogyatékkal élő csoportok kulturális rendezvényeit. Programjaival közéleti teret biztosít a város lakóinak. Kiemelt feladata a Diósgyőri Vár üzemeltetése.


Miskolci programok

 

Települések Miskolc közvetlen közelében

Program info
Programtípus
  • Egyéb szórakoztató programok, Hagyományőrzés, folklór, Családi programok
helyszín
  • Észak-Magyarország

  • Miskolc

    Miskolc az Északi-Középhegység legfontosabb helyén, az úgynevezett Miskolci-kapuban fekszik; a borsod-zempléni tájaknak nemcsak földrajzi központja, hanem a különböző tájegységek talá...

Szállások Miskolconés környékén


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu