Top 10 vártúra vasárnapra

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Top 10 vártúra vasárnapra

Feltöltve: 2016-02-24

10 olyan várat gyűjtöttünk össze vasárnapokra, ahol jó túrázni, jó körbejárni a környéket, jókat lehet enni, művelődni, várost nézni vagy csak a panorámában gyönyörködni. Lesznek várak, amik a gyerekek kedvencei lesznek, és lesznek olyanok is, melyekhez nagyobb fizikai felkészültség kell, de persze a romantikára szomjazók is találnak megfelelőt.

Boldogkő vára

Egészen az ország északi felébe, a mesés nevű Boldogkőváraljára kell utaznunk a Zempléni Tájvédelmi Körzet csücskében található 13. századi várhoz. Boldogkő vára azonban bőven megéri a kiadós utazást, mert egy szép hétvégi kirándulást tudunk szervezni így környéken, érintve Erdőbényét, Tokajt is. A várból az Oroszlán-sziklára nyúló gyilokjáróból szenzációs kilátás nyílik a környékre.
Belül régészeti és hadtörténeti kiállítás kapott helyet. A faluban ezen felül is találunk látnivalót: a Péchy-Zichy kastélyt ősfás parkjával és a tájházat. Kiváló középkori ihletésű éttermet, egy borházat és egy pálinkaházat (!) is útba tudunk ejteni a településen.

Pécsváradi Élményvár

Három hete nyílt meg a Kelet-Mecsekben, frissen felújított formájában étteremmel, szállodával és programokkal egy komplett „élményvár", ami még 20 kilométer autóútra sincs Pécstől. A vár területén épült át az Ispotály, ami mintegy látogatóközpontként működő egykori bencés kórház épülete volt. A bencések hagyatékából táplálkozva szerveznek rengeteg programot, van illat- és sókamra, gyógynövényes teázó, és az ismeretterjesztésre is gondot fordítanak. A várban ezen felül kovácsműhelyt, látványkonyhát, kőtárat, várkápolnát és még sok-sok érdekességet nézhetünk meg.

Jó tudni! Pécsvárad szomszédja Zengővárkony, ahonnan a Zengő (a Mecsek legmagasabb pontja) felé irányuló túrák is indulnak. Többek mellett itt látogathatjuk meg a legendás gesztenyésben Rockenbauer Pál sírját, a Míves Tojás Múzeumot és a Szalma Kincs-Tárat. A településen hibátlan pacalt főző étteremhez is szerencsénk lehet, ez a Muskátlis Vendéglő.

Visegrádi fellegvár

Túrának sem utolsó a fellegvárba gyalogosan felkaptatni, a Dunakanyarra nyíló panoráma viszont példásan kárpótol a fáradtságért. Századokon át volt a királyok kedvence a Visegrádi vár. A középkori világát a panoptikum mutatja be a vár falain belül. Visegrádon a vártúrán kívül is bőven eltölthetünk egy napot, melyről itt írtunk korábbi cikkünkben.

Ebéd TIPP! Az Apátkúti-völgyben az ördögmalmi vízesésnél találunk egy csárdát, ahol kivételesen jó pisztrángot tálalnak fel, frissen.

Tatai vár

A város közepén Magyarország legrégebbi halastava, az Öreg-tó terül el, melynek partján áll egy igazi mesebeli, négysarkos vár várárokkal, várfallal, toronnyal és kiszögellésekkel. Belül állandó kiállítást láthatunk kőtárral, helytörténeti érdekességekkel. Tatán a vár mellett egyébként rengeteg látnivaló akad kezdve magával a tóval, ami sétahajózásra, vitorlázásra is alkalmas. A környék kiváló kerékpáros és gyalogos kirándulások kiindulópontjának, felfedezhetjük a Fellner Jakab kilátót vagy felmászhatunk a Kálvária-dombra.

Szigetvári Zrínyi vár

Pécstől félórányira fekszik a Szigeti veszedelem főszereplője, Szigetvár vára. Az erődítménnyel körbevett várat csak gyalogosan lehet megközelíteni. Pár éve újították fel a külső várfalakat, melyeken körbe is lehet sétálni mintegy 10 méteres magasságban. A várfalakon belül egy kitűnő akusztikával rendelkező, szőnyegekkel berendezett dzsámit fedezhetünk fel. A várépületben Zrínyi Miklós kiállítást láthatunk. Májustól szeptemberig Hőspróbákat tartanak itt, ahol a jelentkezők korabeli jelmezben várvédőként harcolhatnak, eljátszhatják a híres kirohanást, kipróbálhatják az ágyút is.

Szigetvár közelében az almamelléki erdei vasúttal folytathatjuk tovább a kirándulást a Zselicbe. Almáskeresztúron pedig a Kaba farmon találkozhatunk kecskékkel, csacsikkal, báránnyal. Pont a vár tövében a Szigetvári fürdőt vehetjük birtokba.

Siroki vár

A Mátra és Bükk közötti völgyben magasodik a település fölé Sirok romvára. A környék meghatározó várát a Rákóczi-szabadságharcot követően hazai végvárakkal együtt rombolták le. Teljességében egyedülálló épület volt ez a sziklába vájt barlangvár magtárral, ma is járható, szövevényes alagutakkal és feltételezett műhelyekkel. Mára viszonylag sok helyreállítási munkával szépen kiépült a felfelé vezető út.

TIPP! Sirokon a tájházat feltétlenül érdemes felkeresni.

Gyöngyös és Eger felől is megközelíthetjük Sirokot. A környéken egyébként is rengeteg úti célt találunk: Mátraderecskét, Parádot, a Markazi-víztározót, a Sárhegyet, és Eger felé a fürdője miatt Demjént, valamint Egerszalókon a sódombokat.

Szigliget

Különösen szép kilátás nyílik tiszta időben a Balatonra, Balaton-felvidékre a Szigligeti várból, ahová egy nem túlságosan megerőltető séta után kaptathatunk fel. Néhány toronyba is fel lehet mászni, bár lényegében csak a falai állnak. A várfalak között pedig akár íjászkodhatunk is, a színpadon pedig áprilistól koncerteket, előadásokat is láthatunk a kiépített nézőtérről. A faluban áll még a 12. századi avasi templom, és természetesen nem mehetük el látogatás nélkül a Balaton, valamint a Hévízi termáltó mellett.

Siklósi vár

Gyönyörűen felújított formájában járhatjuk körbe a Siklósi várat a benne lévő várbörtönnel, bormúzeummal, reneszánsz bútorkiállítással és a Tenkes panoptikummal. A vár szomszédságában áll a török időkből fennmaradt Malkocs bei dzsámia. Siklósról szépen körbejárhatjuk Villány térségét, Kisharsányt, Nagyharsányt, Palkonyát, Villánykövesdet, túrázhatunk a Szársomlyón vagy ellenkező irányban autóval 10 perc alatt elérjük Harkányt, illetve Máriagyűdöt.

Diósgyőri Vár

A középkor titokzatos világa, a királynék luxus enteriőrje, a Lovagterem egyedülálló hangulata megér egy sétát Diósgyőrben. A kiállítások megmutatják a királyi vár, az udvartartás életét. A Kazamatát végigjárva a nép mindennapjaiba nyerhetnek betekintést a látogatók.
A Felső vár rondellájában végignézhetjük a palota épülését, romlását, évszázadokon átnyúló történetét. Akit érdekelnek a kardok, páncélok, kopogjon be a fémműves műhelybe, ahol mesterek segítségével ki is próbálhatja ezen fegyvereket.

TIPP! Miskolc-Tapolcán vegye igénybe az Európában egyedülálló Barlangfürdő szolgáltatásait, amely valódi élményfürdőként várja. A terápiás hatásáról ismert 30 °C-os karszt forrásvíz és az erre kiépített modern gyógy- és wellness komplexum minden igényt kielégít.

Gyulai Vár

Gyula város 129 évig volt török megszállás alatt, az ekkori és későbbi korok tárgyi és téremlékei tekinthetőek meg a Gyulai vár múzeumában. Termei közt megtalálható a várbörtönt bemutató rész, az éléstár, kovács-, és fazekas műhely. A Gyulai vár helyt ad egy egész éven át nyitva tartó borozónak, ahol korhű környezetben lantmuzsika szó mellett fogyaszthatnak jó borokat a látogatók. A kétszintes vármúzeum felső szintjén korabeli lakosztályok, szandzsák bég fogadószobája és egy üvegvitrinekkel berendezett fegyvereket, harci és lovagi eszközöket bemutató terem is található.

+1 vár: Pilisborosjenő vára, ami nem is igazi vár

Az Egri vár másolatát, ahol az Egri csillagok váras jeleneteit is rögzítették itt, Pilisborosjenőn, Budapesttől alig néhány kilométerre találjuk. Igazi vadregényes környezet, egy szép széles völgy, körben fantasztikus sziklás, bozontos táj és göröngyös földút vezet a lényegében fából ácsolt várig. Legszebb felfedezési útvonala a Pilisborosjenői Kevélyhegyi Tanösvény, ami útba ejti a Teve-sziklát, a Szódás- és Mackó-barlangot és az Ezüsthegyi bányát is a váron kívül.